20.12.2021 – Uutiset
RALAn hallituksen uusi puheenjohtaja Hanne Perälä peräänkuuluttaa alalle kestävän rakentamisen ajatteluloikkaa

RALAn hallituksen puheenjohtajaksi kaudelle 2022–2023 nousee YIT:n laatujohtaja Hanne Perälä. Uuden puheenjohtajan viesti on selvä: rakentamiseen tarvitaan kestävän rakentamisen ajatteluloikka sekä laajaa yhteistyötä laadun ja vastuullisuuden kehittämisessä.
RALAn hallitus valitaan vuosittain yhdistyksen vuosikokouksessa. Hallituksen puheenjohtajan kausi on kaksivuotinen. Edelliset kaksi vuotta RALAn hallitusta luotsasi Helsingin yliopiston toimitilajohtaja Teppo Salmikivi. Hanne Perälä on toiminut RALAn hallituksessa vuodesta 2018, viimeiset kaksi vuotta sen varapuheenjohtajana.
Kutsuimme Hanne Perälän ja Teppo Salmikiven saman virtuaalisen pöydän ääreen vaihtamaan ajatuksia rakennusalan kehittymisestä sekä RALAn roolista ja merkityksestä alalle.
RALAn strategia tähtää suomalaisen rakentamisen laadun ja vastuullisuuden tilannekuvan muodostamiseen vuoteen 2025 mennessä. Miten rakentaminen tulee tänä aikana muuttumaan?
Hanne: Kestävässä rakentamisessa tullaan ottamaan iso ajatteluloikka. Sen näen lähitulevaisuuden suurimpana muutoksena. Haluaisin myös nähdä, että yhteistyö ja yhteistoiminnalliset toteutusmuodot laajenisivat allianssien ulkopuolelle. Läpimenoaikojen lyhentämiseen tai muihin konkreettisin kehitystavoitteisiin ei päästä, jos ei tehdä yhteistyötä työmaalla.
Teppo: Pidän sanasta ajatteluloikka. Myös yhteistyöloikkaa tosiaan tarvitaan. Yhteistoiminnallisuus ja yhteistoiminnalliset toteutusmuodot ovat viime vuosina olleet merkittävässä roolissa kehittämässä alaa eteenpäin. Yhdessä tekemisen tapoja pitää löytää lisää ja vahvistaa.
Hanne: Asioista pitää keskustella laajasti sekä alan sisällä että ns. suureen yleisöön päin. Kuluttajien on vaikea pysyä mukana siinä, mitä rakennusala tekee esimerkiksi kestävään kehitykseen, vastuullisuuteen ja ilmastonmuutoksen liittyvien asioiden eteen. Myös alalla on epäselvyyttä, mitä esimerkiksi EU tai rahoittajat meiltä vaativat. On todella tärkeää, että meillä on julkisia keskustelijoita, jotka osaavat sanoittaa uutta tekemistä, jotta ei synny tilannetta, jossa kuluttajat alkavat odottaa jotain sellaista, mitä hyvä rakentaminen ei vielä pysty toteuttamaan.
Teppo: Siinä, jos missä on RALAn paikka: olla mukana sanoittamassa tekemistä ja kasvattamassa ymmärrystä.
Hanne: Kyllä, myös tästä näkökulmasta: isoilla tilaajilla ja toimijoilla on mahdollisuus valjastaa konsultteja kertomaan, mitä ilmastonmuutos tai vaikka nyt paljon puheena ollut taksonomia tarkoittavat rakentamiselle, mutta pienemmillä yrityksillä ei ole samanlaisia resursseja ottaa selvää ja tutustua asioihin. Heidän tukenaan RALAn rooli on merkittävä.
Teppo: Kestävyys, vastuullisuus, laatuasiat – nämä ovat alueita, joissa alan yritysten ei pitäisi niinkään kilpailla keskenään vaan viedä yhdessä koko palettia eteenpäin. RALAlla on tässä hyvä paikka nostaa rimaa ylemmäs.
Hanne: Kyllä. Tämä yhteistyöloikka on jo kerran tehty työturvallisuuden kanssa. Siihen sitouduttiin isosti läpi kentän, joten näen, että mahdollisuus samaan on myös laadun, ympäristöteemojen ja muiden vastuullisuuden elementtien kanssa.
Millainen toimija RALA on rakennetun ympäristön kentällä?
Teppo: RALAlla on erinomaiset mahdollisuudet vaikuttaa, koska se on kaikkien alan järjestöjen yhteinen toimija, mutta kuitenkin niistä riippumaton, täysin itsenäinen toimija. Vastuullisen, kestävän ja laadukkaan rakentamisen osaajana ja kertojana RALAn luotettavuus on ykköstasoa.
Hanne: On tärkeää, että alalla on RALAn kaltainen puolueeton keskustelija ja tiedon tuottaja, johon voi luottaa.
Teppo: Pidän tätä erittäin isona vahvuutena ja mahdollisuutena, jota pitäisi voida enemmän hyödyntää. Alalla on vielä paljon toimijoita, jotka voisivat olla RALAssa vahvemmin mukana. RALA on vielä aavistuksen pienempi toimija näkyvyydeltään ja vaikuttavuudeltaan kuin mitä sen pitäisi olla.
Hanne: Yksi haaste toki on, miten laatu määritellään. Helposti jäädään kiinni tekniseen laatuun, materiaaleihin ja yksityiskohtiin, jotka nekin ovat tietysti tärkeitä. Mutta rakentamisen laatu on isompi kokonaisuus, ja mielestäni vastuullisesta, kestävästä rakentamisesta puhuminen tuo keskusteluun riittävän ulottuvuuden. Pitää puhua koko elinkaaresta ja nähdä laatu riittävän laveasti.
Teppo: Laatukeskustelussa jäädään tosiaan helposti virheisiin ja puutteisiin. Vastuullisuusnäkökulma tuo keskusteluun oikean näkökulman.
Hanne: Vastuullisuus on Tepon puheenjohtajakaudella noussut meillä hallituksessa selkeästi vahvemmin keskusteluun kuin aiempina vuosina. Samalla se on tullut keskeisenä elementtinä mukaan myös RALAn uuteen strategiaan. Tässä kohtaa haluankin kiittää Teppoa, RALAn toiminnanjohtaja Tuula Råmania ja koko hallitusta erinomaisesta yhteistyöstä aiempina vuosina. Tästä meidän on hyvä jatkaa.
Hanne Perälä:
- Laatujohtaja, YIT Suomi Oy – vastaa YIT:n asumisen liiketoiminnan kestävästä kehityksestä ja laadusta
- RALAn hallituksen puheenjohtaja 2022–2023
- RALAn hallituksen jäsen vuodesta 2018, 2020–2021 hallituksen varapuheenjohtaja
- Työura laatu-, työturvallisuus- ja ympäristöasioiden parissa rakentamisen tuotannossa, viime vuosien merkittävin hanke oli johtaa uuden, kansainvälisen johtamisjärjestelmän rakentamista YIT:lle Lemminkäisen ja YIT:n fuusion jälkeen